Search
Close this search box.

Piccolo neexistuje aneb Reinstalace kávové kultury v Čechách

Někteří z vás už možná zaregistrovali, že se občas – jenom tak, pěšky bez koloběžky – vydám do světa kávy. Káva mi, respektive nám – mojí ženě stejně tak – velmi chutná a docela se v ní vyžíváme. Nikoliv však v Jihlavance, Nescafé či podobných zvěrstvech, nýbrž v kávě jednodruhové, pečlivě ručně sbírané a čerstvě upražené (taky pěkně drahé, ale to je u vynikající kvality samo sebou).

Včera jsem se z Twitteru dozvěděl o novém webu Piccoloneexistuje.cz. Že piccolo neexistuje, to samozřejmě dávno vím, pár káv jsem už vypil a nemohu zapřít to, že se o kafíčkování zajímám víc než běžný smrtelník. Takže jsem se na Piccoloneexistuje.cz šel kouknout a… Jsem nadšen! Tak se dělá osvěta, přátelé! Tohle je studijní materiál pro PR agentury! Web, který vám na pár stránkách velmi přehledně, stručně a jasně vysvětlí, že instantní káva je ve skutečnosti druhák, ukáže vám rozdíly mezi komoditní a výběrovou kávou a konečně, či spíše hned na začátku – prozradí, jak to s tím espressem vlastně správně je.

Piccolo neexistuje

Kdyby ale jen informace, mně se na tomhle webu líbí i grafika a typografie (byť sazební font bych zvolil méně tučný a zdobný). Web vypadá skvěle na iPadu – jsem dokonce přesvědčen, že tohle přesně tvůrci chtěli. Prostě nádhera, potěšení stejné jako výborná káva. Od tvůrců navíc každý dostává malý dárek – v části Download si můžete stáhnout jednak tahák – plakát (zde nazvaný Tablo) v PDF ve velikosti A4 nebo A3, kde jsou schématicky, ale velmi vkusně graficky znázorněny jednotlivé druhy přípravy kávových nápojů postavených na základě espressa.

Piccolo neexistuje

Pak je zde ještě ke stažení oboustranná vizitka. Těch asi nechám pár set vytisknout a budu je rozdávat v kavárnách, ve kterých mě – dámy prominou – naserou. Možná sice pak dostanu po hubě, ale co by člověk neudělal pro kávovou osvětu, že ano?

Piccolo neexistuje

A kdo že vlastně stojí za tímhle počinem? To se samozřejmě dozvíte z odkazu O webu, ale já vám to vyzradím dříve. Jsou to tři lidé, z nichž se dvěma z nich jsem se měl tu čest poznat osobně. U Zdeňka Smrčky a Adama Dvořáka z Kávového klubu jsem před časem absolvoval jeden z prvních kurzů alternativní přípravy kávy (správně se to jmenuje Kurz domácí přípravy kávy), Qwertyho znám z doslechu – čti z internetu, zejména z akcí nejlepší české pražírny kávy Doubleshot.

Tihle tři pábitelé vám (nám) všem vzkazují:
„Dá-li osud a budou-li nám stačit síly, vymýtíme z barů piccola, z restaurací pressa, z kavárniček presíčka a z domácností turka. Pojďte do toho s námi, vytiskněte si vizitky a trička, šiřte slovo Boží, ochutnávejte, poznávejte, upozorňujte na příkoří tam, kde se kávě prokazatelně děje.“

A já jen dodávám: Fakt se neříká expresso…


Sdílej:

4 komentáře

  1. Kdoví, kde by kavárenská kultura byla, kdyby po roce 1948 nezavládnul tvrdou rukou Bolševik a kavárny se tím pádem nezměnily jen v semeniště nechtěných buržoustů… A nebyly tak zlikvidovány. Nedávno jsem v jedné vesničce hleděl na to, že tam ještě měli takové ty skleničky „hvězdicovitého“ půdorysu a že do nich dělají turka tak, jako jsem to mockrát viděl ve filmech. Osobně si myslím, že mít kvalitní kavárnu je jedno z nejušlechtilejších poslání současnosti.

    I kdybyste mi trhali končetiny, nevzpomenu si, kde jsem si objednal espresso a emerycky žvýkající poskokyně zahlásila k baru, že si pán dá italský pikolo…

  2. No já kávu nepiju, ale potěr prznitelů všeho druhu schvaluju, hlavně v gastronomii, to je také kapitola sama o sobě.

  3. Protože jsem taky lehce do kávy ujetej, jeden čas jsem se snažil objednávat espresso s tím, že jsem objasňoval ještě předem jakéže to vlastně kafe chci , kolik vody a proč si neobjednávám picollo… No… takovejch kyselejch ksichtů, co jsem zažil. Akorát mě to zkazilo náladu a k ničemu to nebylo, protože jsem stejně málokdy dostal opravdové espresso. Takže si opět objednávám picollo a i když dostanu téměř vždy víc vody než bych chtěl, tak se aspoň na mě někdo občas usměje.
    Takže s tou osvětou…..nevím, nevím, ale každopádně přeji pevný nervy. :-)

  4. Martine Grille, myslím, že bolševik na tom nenese extra vinu. Stačí si pojezdit po Evropě a vyjímkou kdejaké pumpy v Itálii nebo Španělsku, dostanete všude jen hnůj a ne dobré kafe. Já jsem sjezdil celou Evropu a musím říct, že příprava kávy je tam stejně mizerná, jako u nás. Kafé kybloso, řídké, třeba překapávané, stojící dvě hodiny v překapávači, rozpustné, jen toho typického českého turka jinde neuvidíte. Já tedy piji jen espresso a než bych si dal nějakou rybniční vodu v kavárně, tak jsem si pořídil skvělou páku domů a za stejné prachy kvalitní mlýnek, kupuji tři dny starou upraženou kávu z místní pražírny a doma udělané ristretto z takové Etiopie Djimmah, to je neuvěřitelná lahoda. Nšemůžu říct, že bych si často, na „Západě“, na kávě pochutnal. Jak říkám, Itálie nebo Španělsko, snad i Řwecko, ale tam jsem nebyl a ani mě to tam netáhne. Ale v Německu? Ještě Skandinávci si v kávě libují a umějí ji udělat. Rozhodně bych mizernou kávovou kulturu neházel na bolševika, byť je očividné, že kulturu kvalitních kaváren a restaurací jednoznačně zničili. Jakož i skoro všechno ostatní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *